divendres, d’abril 21, 2006

El gran secret de la ubicació de la depuradora de Peníscola.


Cinquena ubicació de la depuradora.
Peníscola havía de tenir depuradora en funcionament abans de l'1 de gener de 2001. Es va dir a la ciutadanía que s'havia d'arribar al 2007, quan la Comissió Europea de Medi Ambient des del 2003 té obert un expedient sancionador contra Peníscola per tirar les seves aigües fecals al mar sense la depuració mínima que exigeix la legislació comunitaria vigent.

Fem un breu resum del llarg camí que porta la depuradora de Peníscola.

Tenim una primera ubicació decidida i acceptada per l'Ajuntament de Peníscola al juliol de l'any 2000, on un estudi encarregat al 1999 per la Generalitat, que va costar 19990 euros, indicava la millor ubicació de la depuradora peníscolana. Dos mesos desprès, al setembre de 2000 es canvia la ubicació al camí Abellers a 24 metres de sòl urbà. No sabem el motiu del canvi, ni si fou per tal d'evitar perjudicar a uns propietaris i veïns en contra d'uns altres, el que sabem és que va ser una decissió en contra del que havia recomanat l'informe encarregat al 1999.

El nom de depuradora d'aigües residuals es va publicar sota l'acrònim EDAR. D'aquesta manera molts veïns no van poder assabentar-se de que els anaven a posar a prop de les seves vivendes. Al maig de 2004 el Ple de l'Ajuntament de Peníscola acorda iniciar l'expropiació per màxima urgència.
Al mes de juny de 2004, va sorgir la Plataforma NO TAN A PROP, aleshores anomenada “No a una depuradora tan cerca” que va sol·licitar a l’Ajuntament de Peníscola el canvi d'ubicació d'acord amb la legislació bàsica estatal, la qual obliga a que una depuradora s’ha d’instal•lar a més de 2000 metres de nuclis de població.
Mesos desprès aquesta segona ubicació va estar qualificada al Ple de l'Ajuntament de Peníscola reiterades vegades com una operació de PELOTAZO URBANISTIC, ja que es va dir que als propietaris afectats se'ls havia recomanat vendre les seves propietats perquè allí a prop anava la depuradora i les seves propietat perdrien valor. Molts propietaris van vendre i potser, aleshores, pressumptament algú sabía que la depuradora allí no podría ubicar-se legalment. Gràcies al suport veïnal, o al pressumpte i possible remate de les greus acusacions públiques denunciades al Ple municipal com a PELOTAZO URBANÍSTIC, es va convocar el 25 de juny de 2005 un Ple Extraordinari , en el que es va acordar suspendre “ad cautelum” les expropiacions, comprometent-se a cercar una solució ràpida i satisfactòria. Van passar els mesos i de la ubicació res se'n sabía, però això no va impedir que al mes de novembre de 2004 l’Ajuntament pogués aprovar el PAI Peníscola Park el qual permetrà construir centenars de habitatges al voltant de la segona ubicació de la depuradora a 24 metres. El 7 d’abril de 2005 es canvia la ubicació de la depuradora per tercera vegada, acordant tots els regidors per unanimitat oferir a la Conselleria uns terrenys de propietat municipal a la partida Poaig, a més de 6 quilòmetres del Castell de Peníscola però a menys de 500 metres de sòl urbà del terme de Benicarló. L'Alcalde es felicitava així pel consens. El 20 de juny de 2005 la Plataforma NO TAN A PROP es va pronunciar en contra d’aquesta ubicació per ser igualment d’il•legal presentant al·legacions. Van acudir veïns de Benicarló per manifestar la seva oposició a que la merda de Peníscola vagi prop del terme de Benicarló. El 28 de setembre de 2005 el Ple de l’Ajuntament de Benicarló, va aprovar moció contra la tercera ubicació de la depuradora de PeníscolAndrés Martínez Alcalde de Peníscolaa, per afectar a sòl urbà del terme de Benicarló. El document de Revisió del nou Pla General d’Ordenació Urbana de Peníscola previa i preveu una quarta ubicació per la depuradora veure el plànol, la qual fou desmentida i públicament descartada per l’Ajuntament de Peníscola. Al desembre de 2005 al DOGV es va publicar la indemintzació a l'empresa adjudicatària de les obres de la depuradora, la qual va cobrar 89250 euros per no fer la depuradora.
Hi ha notícies de que la Conselleria no va acceptar els terrenys de la depuradora de Peníscola i per tant cal cercar la que sería ja la cinquena ubicació. El que sembla és que ja està decidida però es manté en secret. Si no es públic on estan fent el projecte de la depuradora serà per algun motiu. Resulta evident que algo de raó tenía
la Plataforma NO TAN A PROP quan va denunciar que la ubicació era il·legal. El Síndic de Greuges també es va pronunciar, però el temps passa i continuem tirant les aigües fecals al mar Mediterráni, un dels mars més contaminats del món.
Esperem, desitjem i confiem en que no hi haurà una cinquena mala ubicació. I que es facin realitat les paraules de l'Alcalde quan va dir que aquesta ubicació será un lloc que no molestarà a ningú, i complirà tots els requisits legals. Si és així esperem tenir motius per poder felicitar-lo. Desitjem poder depurar el més aviat possible les aigües fecals del municipi i poder reutilitzar aquestes aigües un cop depurades. De moment ens toca esperar a saber on anirà.

Avui el diari MEDITERRÁNEO publica les últimes declaracions de l’alcalde de Peníscola explicant com està el tema de la ubicació de la depuradora de Peníscola.
El alcalde de Peñíscola, Andrés Martínez, confía en que dentro de "unos meses" haya una solución definitiva para el emplazamiento de la depuradora de aguas, cuya ubicación será decidida, según el primer edil, por consenso."En estos momentos se está haciendo el proyecto,y esperamos tener una ubicación cuanto antes, teniendo en cuenta que no podemos perder más tiempo",afirmó la autoridad municipal a este diario.
En esta línea, Martínez indicó que el emplazamiento "está siendo consensuado por todos los partidos del consistorio, con la intención de que cumpla con todos los preceptos y no moleste a nadie". La depuradora arrastra un retraso de años, debido al conflicto que podría presentar la ubicación en el camino Abellers.
Recordem que al Ple Extraordinari de l’Ajuntament de Peníscola de 25 de juny de 2005 l’Alcalde Andrés Martínez es va comprometre a buscar una solució ràpida i satisfactòria en el termini màxim de 2 mesos.
Anem camí dels 2 anys i encara no sabem on va la depuradora.
Crida l’atenció que es pugui estar redactant el projecte de la depuradora sense estar acordada la ubicació. El que sí sembla estar és decidida si redacten el projecte.

Si no s'ha arribat al consens pensem que es possible que siga per que a algún regidor/a no li agrada o li molesta ara. Encara que això són especulacions.
El que ens interessa saber és el secret de: On va la depuradora de Peníscola?
Confiem i desitjem que les paraules de l'Alcalde es facin realitat el més aviat possible i que la ubicació que decideixi l'Ajuntament, siga legal, no moleste a ningú i compleixi tots els requisits. Tots volem una bona ubicació per la depuradora que no hipoteque el futur de Peníscola.
Pensem que si no molesta a ningú serà bona per a tots i per a Peníscola.





Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?