dimecres, d’abril 12, 2006

NO TAN A PROP internacional. Argentina-Uruguai.

Conflicte a la frontera entre Uruguai i Argentina.
Uruguai va autoritzar la construcció de dues factories productores de cel·lulosa tocant la frontera amb l'Argentina, sense consultar a les autoritats, ni als ciutadans argentins.
Les dues factoriens que s'estan construint -de les més grans del món- són de la finlandesa Botnia i l'espanyola ENCE. La de Botnia necessitarà 3500Tn d'acer, té una xemeneia de 120 m. que es veurà des de la costa entrerriana i treballaràn en la seva contrucció 1500 obrers.
Els ecologistes de la ciutat argentina de Gualeguaychú a la ruta 136 porten mesos bloquejant el pas fronterer entre ambdòs països, com a mesura de pressió.

El govern d'Uruguai va prendre la decissió d'ubicar les papereres sense consultar a l'Argentina. Les plantes s'ubicaràn a la vora del riu Uruguai, que fa de frontera natural. Aquestes plantes necessiten molt de cabal d'aigua i tenen molts problemes mediambientals ,com té la planta d'ENCE a Galicia.
Ara seran els Tribunals de Justicia Internacional de la Haya, els que decidiràn, ja que l'Argentina ha acudit a ells, per la instal·lació de les factories productores de cel·lulosa tan a prop de la frontera sense haver-los consultat.
El govern argentí va questionar el poder de decissió del president uruguayà, Tabaré Vázquez, al contenciòs bilateral per la construcció de les dues plantes de cel·lulosa.
Argentina considera que les dues plantes poden contaminar el riu fronterer, contaminant així el medi ambient, i perjudicant la qualitat de vida i la salut dels ciutadans argentins.
Per la seva banda, Uruguai nega aquesta possibilitat argumentan que les plantes que s'estan construint compleixen totes les normes ecològiques internacionals.El govern d'Uruguai ha demanat mesures urgents per aturar el bloqueig fronterer, convocant el Consell del Mercosur.
El ministre d'Interior Argentí, Aníbal Fernández va dir: "Si Tabaré no té capacitat per aturar les obres, Que farà el dia de demà si la planta contamina i ha d'aturar la producció?
Les obres continuen i això dóna forces als habitants de la ciutat de Gualeguaychú -davant la frontera uruguayana Fray Bentos, on es construeixen les dues plantes- reprengueren les mesures de força.
Més informació del conflicte NO TAN A PROP.

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?