dissabte, d’abril 22, 2006

Causes de l'Incendi forestal a Vandellòs.


Incendi a Vandellòs.
Les declaracions de la Consellera Tura són en aquests enllaços:

Vídeo amb les declaracions de la Consellera Tura

Vídeo de la notícia a TV3.cat, amb les declaracions del president del Gepec, Damià Vernet

Texte de la notícia a telenoticies.cat

EL MODEL D’ACTUACIÓ DELS GRAF VA PROVOCAR UN ALTRE INCENDI COM EL DE VANDELLÒS EL MATEIX DILLUNS 10 D’ABRIL PROP DE SANT JAUME DELS DOMENYS (BAIX PENEDÈS)

Això és almenys el que hem esbrinat després que la nostra denúncia sobre l’actuació dels GRAF, prèvia a l’incendi de Vandellòs del 10 d’abril, s’hagi escampat arreu del país. En efecte, al GEPEC hem rebut e-mails de ciutadans d’altres comarques de Catalunya explicant-nos incidents semblants que posen en dubte tant l’eficàcia a llarg termini dels desbrossaments per impedir incendis forestals com el risc evident que suposa la pràctica del foc controlat en unes comarques tan vulnerables, per factors de clima i vegetació, a l’expansió d’incendis.


Uns veïns de Sant Jaume dels Domenys s’han posat en contacte amb nosaltres per dir-nos que, el mateix dia 10 d’abril, pels volts del migdia (gairebé a la mateixa hora que l'incendi de Vandellòs), unes columnes de fum delataven la presència de foc en les proximitats del municipi. Sembla que es va avisar urgentment els bombers i una dotació de tres o quatre camions va poder controlar l’incipient incendi, sense haver-se de lamentar més que una escassa superfície cremada. Els comentaris posteriors a l’incident van permetre esbrinar que el foc s’havia produït al voltant d’una bassa d’aigua de prevenció d’incendis.

Tot sembla indicar que en aquella ocasió també va ser un grup del GRAF, dels bombers de la Generalitat, el que havia netejat la vegetació del voltant d'una bassa de prevenció d'incendis i havia cremat les branques en diversos munts. Probablement, com en el cas de Vandellòs, haurien cregut apagades les fogueres, però a causa del vent i del canvi de temperatura i humitat que es produí cap al migdia, les brases es van avivar i les ràfegues de vent les van escampar cap a la vegetació del voltant. En aquests cas, el fet sembla del tot demostrat, encara que per fonts oficials encara no s'ha donat a conèixer a l'opinió pública.

S’havia estat a punt de produir un altre desastre que sols es va evitar gràcies a la ràpida alarma i a unes condicions de relleu més favorables per a l’extinció que a Vandellòs.

I una altra vegada ens preguntem:

- Eren el dilluns i el cap de setmana anterior dies adequats per fer tasques de desbrossament i crema controlada, després de les advertències del Servei Meteorològic de Catalunya i després de l’avís emès per la Generalitat als ajuntaments que les cremes agrícoles i d’altres tipus eren suspeses per la previsió de fots vents i alta sequedat?

- És cert, tal com ens han apuntat diverses fonts, que algunes d’aquestes actuacions de crema controlada les fan a vegades persones contractades, sense gaire experiència i que no tenen la preparació dels bombers professionals?

Des del GEPEC-ECOLOGISTES DE CATALUNYA pensem que reconèixer els errors és aprendre. Mai no millorarem l’estratègia per a la prevenció d’incendis ni formarem millors professionals per a la seva extinció, si des dels Departaments d’Interior i de Medi Ambient no són capaços de reconèixer que segons quines pràctiques, en segons quins llocs, en segons quins dies i amb segons quin personal, no s’haurien de fer mai.

Demanem a la Consellera d’Interior, senyora Montserrat Tura, de la qual admirem el coratge per dir-nos als ciutadans de Catalunya els nostres errors i per recriminar-nos les nostres actuacions inadequades, la nostra conducció temerària o les nostres pràctiques de risc, que tingui ara també el mateix coratge de reconèixer que dins de la seva pròpia casa es cometen lamentables errors i s’estan posant a la pràctica actuacions sense el rigor ni la coordinació que caldria.

GEPEC.

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?