dilluns, de març 06, 2006

El marketing de la pandèmia aviaria H5N1

Romania
De AnneMarie Colbin Ph.D.
Vivim en una societat del marketing. Tot el món necessita vendre alguna cosa, guanyar-se la vida. I per això, fem marketing. Oberta o de forma encoberta, tots el fem. El mateix succeeix al camp de la salut, encara que potser caldria anomenar-lo com el "camp de la malaltia". La cura de la salut/malaltia es una indústria gegantina. Ara es presenta una amenaça difosa i universal de grip aviaria, una amenaça expressada pels Centres de Control de Malalties- anomenats actualment en EEUU Centres de Control i Prevenció de Malalties- i obedientment repetida pels mitjans en una escala de la histèria.
Cal tenir en compte que les malalties víriques no poden tractar-se amb antibiòtics, ja que els virus no responen a aquests últims. I, una vegada que apareix una malaltia vírica, generalment hi ha molt poc per fer. Així que tota l'atenció recau en la prevenció, i si recau en la prevenció, tots estem amb risc, perquè existim.
¿Quina es la única eina de que disposa la medicina occidental? No és la dieta, no és canviar l'estil de vida, no es tracta d'higiene, no és l'exercici ni la reducció de l'estrès, es tracta de la única eina amb la que s'està fent marketing: les vacunes; és a dir, les injeccions. Això és tot el que hi ha. I la teoria de que les vacunes funcionen no es qüestiona, mentre els seus ben documentats efectes adversos s'ignoren completament o es minimitzen.
Les estadístiques demostren que certes malalties, com la verola o el xarampió han desaparegut. La premissa és que hauríem d'agrair-ho als programes de vacunació. Malgrat això, hi ha una munió de malalties infeccioses que han desaparegut sense programes de vacunació. Entre elles algunes, tant tristament conegudes, com la pesta bubònica i la febre escarlata. Segons Leonard Sagan, autor de La salut de las nacions, l’habitatge digne i habitable, el menjar abundant, l'aigua neta, les xarxes de clavegueram adequades, i la higiene en general son els que han ajudat a la desaparició de les malalties infeccioses, i no les vacunes. I acceptem que està l'espinós assumpte dels efectes adversos, així que la pregunta seria, si els nostres fills ja no contreuen el xarampió, què agafen al seu lloc? Autisme? La grip ha estat el que agafaven, des de fa molt de temps.
Primer va haver la nefasta epidèmia de 1918-19, coneguda com la grip espanyola, en la que segons un informe de la Agència Reuters del 27 d'Octubre de 2005 van morir de 25 a 50 milions de persones en tot el món. Un moment, 25 o 50? Estem parlant d’una forquilla de 25 milions de persones que van morir o no al mateix temps i per la mateixa causa. I amb les lentes i precàries comunicacions mundials del moment, com es pot saber que totes van morir per un fort refredat?
Fa 30 anys va ser el torn de la febre porcina. Va haver una enorme campanya de marketing per a esgarrifar a la gent cap a l'imminent febre porcina; es va aprovar de pressa i corrents un programa de vacunació tret de la mànega i es van administrar cinc milions de dosis de la vacuna. El resultat fou que 300 persones sofriren paràlisi pel Sindrome de Guillain Barre. I la febre porcina? Mai hi ha hagut tal epidèmia. Si ens fixem en com funcionen aquestes campanyes de marketing viral "¡Arriba el virus!" "¡Tot el món corre el risc!" "¡Necessites una vacuna, una injecció que et protegeixi!" "¡Oooh, no hi ha prou reserves de vacunes per a tots, has d'aconseguir la teva, abans de que s'acabin!"
A la gent li entra o li fan entrar pànic. Es barallen per a arribar abans que els altres. Hem tingut el virus hanta, el Èbola, el Marburg, la SARS- cada any n'hi ha un de nou. Se'n recorda de l'any passat quan es suposava que la grip corrent anava a ser nociva i semblaven haver-se acabat les vacunes i tots es vam posar com a bojos.
Vinga, aquest any es tracta de la grip aviaria i està clar que només han mort 60 persones en tot el món, la major part d'ells són criadors d'aus en països pobres. També s'ha dit que aquesta malaltia, tal i com està ara, no creua la barrera de les espècies. però, què fan les organitzacions de la salut més importants? "L’O.M.S. -Organització mundial de la Salut- exhorta a tots els candidats a prendre-la, inclòs els majors de 65 anys i les persones amb asma o diabetis, amb tal de reduir la probabilitat de contreure el virus de la grip, que en cas d'entrar en contacte amb la grip aviaria, podria entendre's als humans." En altres paraules, que hi ha una vaga idea segons la qual, si el virus de la grip humana i el de l'aviaria s'ajuntessin, podrien reproduir-se i la seva descendència faria emmalaltir a les persones, resultant en una pandèmia que es traduiria en milions de morts. Això és un conte xinès. No hi ha cap evidència de que això pugui ser veritat.
Mentre, les companyies farmacèutiques se'n riuen de camí al banc, especialment ara que el Govern de EEUU, en un projecte de llei recent, proposa absoldre-les de la responsabilitat si les seves vacunes fallen o causen algun perjudici. S'han assignat milers de milions de dòlars a contractes amb companyies farmacèutiques per a fabricar vacunes per a una malaltia que no existeix encara. Si les vacunes es fan suposadament amb el virus que causa la malaltia, com faran les vacunes per a una malaltia que encara no s'ha donat? En quin món tan estrany vivim.
Vet aquí consells per a mantenir en forma el nostre sistema immunitari:
1) Posi en dubte les amenaces terribles sobre epidèmies o pandemies; comenci per considerar-les campanyes de marketing. Algú està impulsant aquestes històries. Esperi una mica per a veure què passa.
2) Mantingui una dieta de qualitat, mengi molta verdura i fruita fresca i eviti els làctics que generalment estimulen la mucositat en les persones susceptibles.
3) Allunyis dels carbohidrats refinats en la mesura del possible (sucre i farines blanques), que acidifiquen el seu metabolisme i promouen així les malalties.
4) Dormi bé i afronti el seu estrès d'un mode constructiu, amb meditació, respiració profunda.
5) Si agafa la grip, quedis al llit, mantinguis calent, begui molts líquids i dormi tan com li sigui possible per a permetre que el seu cos es curi.

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?