dimarts, de febrer 14, 2006

Un altre cas, NO TAN A PROP. Ara una tèrmica a l'Aragó a 50 metres de Catalunya.

Lloc on anirà la incineradora
Un projecte energètic ha tornat a extendre la veu d'alarma a la Terra Alta. Tots els ajuntaments de la comarca van decidir ahir presentar al∙legacions a la polèmica instal∙lació d'una planta de cicle combinat d'Endesa a Faió, en uns terrenys fronterers al municipI de la Pobla de Massaluca. Els alcaldes temen els perjudicis sobre la salut de les persones i els cultius que poguin generar els nivells de contaminació de la planta en una zona de constants boires.
El fantasma dels perjudicis derivats de la construcció d'una central de cicle combinat a les Terres de l'Ebre torna a reproduï-se però en aquest cas a la Terra Alta. Ahir al matí, el seu Consell Comarcal fou l'escenari d'una reunió entre els alcaldes de la comarca. Sobre la taula, el projecte d'Endesa, que preveu la instal·lació d'una planta de 800 megawats de potència al terme aragonés de Faió però escassament a 50 metres del terme terraltí de la Pobla de Massaluca.
En els propers dies finalitza el plaç de presentació de suggerències a la memòria del projecte i la resposta, en conseqüència, havia d'accelerar-se.
La Pobla de Massaluca, sense dubte, el muncipi més afectat portava els deures fets. Dos estudis d'un equip de biòlegs i d'un catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona recomanen en l'apartat de conclusions la denegació del projecte per un cúmul de raons. El seu alcalde, Josep Domènech, avançava ahir al Diari que els estudis alerten de la contaminació atmosfèrica generada per la combustió de gas natural i gas-oil, que donada la seva alta presència d'hidrocarburs i compostos de sofre i hidrogen, provoca l'aparició de compostos com el diòxid, monòxid de carboni, òxids de nitrògen i sofre. Es tracta de substàncies afavoridores de l'increment de l'efecte hivernacle i que a més a la zona de l'altiplà de la Terra Alta, on les boires constants des del mes d'octubre fins al mes de febrer impedeixen la dispersió dels contaminació, podrien generar la témuda pluja àcida.
L'alcade de la Fatarella, Josep Suñé, afegia ahir que en dies d'intens vent a la zona els contaminants podrien traslladar-se als municipis terraltins de l'atiplà. A banda dels efectes nocius sobre la salut de les persones, la contaminació atmòsferica amenaçaria el prestigi dels cultius de qualitat a la zona, com l'oli de la DOP Terra Alta i el vi de la DO Terra Alta, un sector econòmic bàsic.
Les al·legacions accentuen, a banda, que la zona d'emplaçament, a la ribera nord del riu Matarranya, es troba a dins de la Zona Espècial per a la Protecció de les Aus (ZEPA) Matarranya-Aiguabarreig, d'una extensió de 40.000 hectàrees repartides entre 14 municipis de les comunitats aragoneses i catalanes. Espai natural que el Govern d'Aragó ha anunciat que desitja convertir en parc natural.
A més, la memòria del projecte assegura que la central d'Endesa utilitzarà 360 litres per segon d'aigua, en forma de nova concessió de l'ambassament de Riba-roja d'Ebre. Els al·legants alerten del perjudics sobre les concessions existents, situades davant per davant del solar on vol ubicar-se la planta. Es tracta de la canonada de captació del reg oriental de la Terra Alta i de la canonada d'aigua de boca per als municipis de la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i Batea.
A tot això, cal afegir que l'ajuntament de Pobla de Massaluca construeix actualment un embarcador turístic i un càmping a la ribera oposada del Matarranya on Endesa dissenya la central. Un projecte turístic que podria entrar en funcionament l'any 2007 i que en cas de construcció de la central perdria tot atractiu. «Estem molt preocupats perquè el projecte pot afectar seriosament el desenvolupament d'aquesta zona», assenyalava ahir Domènech, «trobem increible que a sobre d'una zona protegida i amb tants perjudicis pogui projectar-se aquesta central».
La memòria del projecte assenyala que el radi d'afectació de la central inclou els termes de la Pobla, Fatarella, Vilalba dels Arcs, Gandesa i Batea. Ahir, Gandesa celebrà un ple extraordinari per aprovar les al·legacions. 0"

Comments:
[url=http://rastimores.net/][img]http://akreoplastoes.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]google office software, [url=http://rastimores.net/]all adobe software[/url]
[url=http://rastimores.net/][/url] kaspersky 7 price comparison software for
shop software trial [url=http://akreoplastoes.net/]DVD Ultimate Mac[/url] Pro 8 Mac
[url=http://rastimores.net/]free photoshop for macs[/url] purchase word software
[url=http://akreoplastoes.net/]kaspersky anti-virus personal[/url] academic collegiate software
online order form software [url=http://akreoplastoes.net/]cheap oem software for[/url][/b]
 
[url=http://vioperdosas.net/][img]http://vioperdosas.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]sell used computer software, [url=http://sapresodas.net/]how much software do you want to buy[/url]
[url=http://sapresodas.net/]shop software 5.6[/url] software graphics macromedia best software reseller
oem software license [url=http://sapresodas.net/]coreldraw graphics suite x3 downloads[/url] academic software vista
[url=http://vioperdosas.net/]buy chess software[/url] academic software vista
[url=http://vioperdosas.net/]sales quote software[/url] kaspersky anit virus software problems
photo adobe software [url=http://vioperdosas.net/]cheapest place to buy software[/url][/b]
 
Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?