dijous, de gener 05, 2006

ALÀRMA SOCIAL A NIVELL PROVINCIAL.


La regla d’or de l’ètica diu:“No desitjes per als demés el que no vols per a tú.”
Amb aquest postulat podem resumir i explicar les raons de l’alarma social que a nivell provincial s’ha creat amb projectes, molestos, nocius, insalubres i perillosos, que ningú vol tenir a prop de casa, i que compten amb el recolçament dels municipis on s’ubiquen sense consultar als municipis veïns que resultaran més afectats per la seva proximitat.
Tots s’estan ubicant al límit del terme municipal. Repassem alguns dels casos:
L'abocador de Residus Sólid Urbans –RSU- de Cervera del Maestre està a 9 quilòmetres del poble de Cervera i a només 400 metres del terme de Peníscola i a menys de 2 quilòmetres els termes de Càlig i Benicarló.
La depuradora de Peníscola a més de 6 quilòmetres del castell, però a 500 metres de sòl urbà del terme de Benicarló.
L’incineradora de residus avícoles de Sant Rafel del Riu es projecta lluny del poble i del seu polígon industrial, però tocant dels termes de Traiguera i Sant Jordi.
L'abocador de Residus Tòxics i Perillosos –RTP- de Salzedella s'ubica lluny del poble, però a menys de 2000 metres dels termes de les Coves i de Tirig.
L'abocador RTP de les Coves de Vinromà, s'ubica a més de 5 quilòmetres del poble però a menys de 500 metres del terme d'Alcalà de Xivert i a menys de 2000 metres del de Torreblanca.
L'abocador RTP de Fanzara s'ubica lluny del poble de Fanzara, però a menys de 2000 metres del terme d'Onda, uns 500 metres i amb vivendes prop però ja dintre del terme d'Onda.
Es crea alarma social, quan un municipi autoritza aquestes activitats a un extrem del seu terme municipal, contra el veí, sense consultar als municipis afectats.
Es crea alarma social, quan els projectes només es poden consultar a l'ajuntament del municipi on s'ubica la instal·lació o a València, i es dificulta la participació ciutadana, la transparència i el dret a la informació, de vegades per falta de voluntat política o de recursos materials i humans en molts d’aquests ajuntaments menuts.
Es crea alarma social quan no es sap que volen fer al poble veí, però si es sap que els mateixos que diuen que no hi haurà cap problema, l’autoritzen a un extrem del seu terme ben lluny de les seves cases.
Sembla no ser casual que molts abocadors, incineradores i plantes de residus es projecten ubicar a localitats menudes de menys de 2000 habitants, amb un alt percentatge de població envellida, on resultarà molt atractiva la creació d'uns pocs llocs de treball fixos tot l'any.
Tot això fa pensar que té més pes l’estudi de l’impacte social o polític que les alternatives d’ubicació adequadament analitzades amb rigor i objectivitat amb estudis d’impacte ambiental.
Resulta evident que aquestes plantes són una necessitat i cal crear-les. El que ja no podem estar d’acord és en la forma en que s’estan tramitant, sense consultar als municipis afectats. La legislació ja estableix aquestes consultes, però no es fan. No s’envia còpia del projecte als municipis afectats, tal com diu l’article 10.2 de la Llei d’Ordenació del Territori.
L'autonomía municipal es reconeix a la Constitució Espanyola, però té límits, i aquests límits no estan a la fita o molló del terme municipal, estan abans. No ens sembla ètic que un municipi aprovi projectes que afecten més als municipis veïns que al propi, com passa ara amb tants i tants pobles, sense consultar-los.
Si no es vol crear alàrma social, cal donar facilitats als ciutadans afectats, cal que en la tramitació d’aquests projectes presideixi la màxima transparència informativa, cal comptar amb la participació ciutadana.
Per fer tot això cal ser generosos en permetre l’accés a la informació, facilitar còpies electròniques dels projectes, penjar-les a la web de la Conselleria de Territori. Tot en compliment del mandat constitucional del dret a la informació.
També cal consultar als pobles afectats, però consultar als municipis afectats es per fer-los cas, no per desprès ignorar la seva voluntat en contra. Si es consulta ha de ser per demanar permís, i cercar un consens en la ubicació d'aquestes necessàries instal·lacions insalubres i perilloses.
El que un no vol per a ell, que no li ho possi al seu veí.
PLATAFORMA NO TAN A PROP www.depuradora.ya.st

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?