diumenge, de novembre 27, 2005

La Plataforma demana Ple Extraordinari a Peniscola per la granja marina.

La Plataforma NO TAN A PROP demà presentarà davant l'Ajuntament de Peniscola el següent escrit d'al·legacions a la granja marina de Cultipeix, i sol·licitarà que l'Ajuntament Ple de Peníscola vote a favor d'una moció de rebuig a aquesta instal·lació.
Aqui hi ha l'escrit:
__________________________
Vicent Ferrer, portaveu de la Plataforma ciutadana «No tan a prop», EXPOSA QUE:
Davant les recents noticies aparegudes a la premsa, relatives a la possible instal•lació d’una piscifactoria de mig milió de metres quadrats davant la platja de la Caracola de Benicarló, prop de la platja Nord de Peníscola volem presentar contra l’esmentat projecte les seguents AL•LEGACIONS:
L’empresa promotora de l’activitat de piscifactoria s’anomena Cultipeix, S.L. Aquesta empresa va sol•licitar autorització administrativa per a la instal•lació d’un establiment de granja marina en terrenys de domini públic davant la costa de Vinaròs, conforme a la resolució de concessió d’ocupació de domini públic amb data 23 de gener de 2004 del Ministeri de Medi Ambient, a la Direcció General de Pesca de la Generalitat Valenciana, la qual va dictar resoldre autoritzar la granja marina amb una superifice de 320820 metres quadrats enfront del terme de Vinaròs i dintre del quadrilàter definit amb les següents coordenades: a) 40º25,94'N 0º30,66'E; b) 40º25,82'N 0º30,90'E; c) 40º25,46'N 0º30,59'E; d) 40º25,57'N 0º30,35'E., publicat al DOGV 4732 de 15 d’abril de 2004, segons la resolució de 24 de febrer de 2004 de la Direcció General de Pesca, per la qual s’autoritza a Cultipeix SL. la instal•lació d’un establiment de granja marina al terme municipal de Vinaròs. Segons aquesta Resolució l’autorització hauria caducat ja que se li va donar un termini màxim de quinze mesos per fer les obres necessàries i per a que la instal•lació entrés en funcionament dintre de la zona autoritzada. Aquestes obres no s’han efectuat, per tant entenem que l’autorització ha caducat.
Ara segons les noticies publicades, sembla ser que Cultipeix ha canviat la ubicació de la granja marina i s’ha ampliat la superficie. Resultant que malgrat ubicar-se ara davant la costa de Benicarló, s’ha enviat la còpia de l’estudi d’impacte ambiental a l’Ajuntament de Vinaròs i no al de Benicarló, ni al de Peníscola que resulta ara un municipi especialment afectat.
Desconeixem cap anunci efectuat a cap diari oficial relatiu a la granja marina prop de Peníscola. Per tant, entenem que l’estudi d’Impacte Ambiental de l’esmentada activitat no ha estat sotmés a informació pública, en contra del que es disposa a l’article 22 del Decret 162/1990, de 15 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament per a l’execució de la Llei 2/1989, de 3 de març, d’Impacte Ambiental, de la Generalitat Valenciana.
Ara sembla que s’ha fet un tracte diferent al que es va fer amb la mateixa empresa quan per a l’ampliació de la piscifactoria que té instal•lada a Sagunt si es va fer aquest tràmit que ara no s’ha fet. Veure l’anunci de informació pública de l’Estudi d’Impacte Ambiental publicat al DOGV 4934 de 28 de gener de 2005. Allí es va posar l’Estudi d’Impacte Ambiental a informació pública a l’Ajuntament de Sagunt i a la Conselleria de Territori.
Ara en aquesta presumpta instal•lació prop del terme de Peníscola no s’ha fet aquest tràmit, malgrat les importants modificacions de ubicació i superfície que presenta aquesta nova granja marina respecte a l’autoritzada a fer a aquesta empresa davant la costa de Vinaròs al 2004.
Entenem que aquesta activitat de piscifactoria no pot ubicar-se davant la nostra costa, ja que és una activitat considerada d’alt risc, que contamina, i a la que cal aportar importants quantitats de nutrients i medicaments entre d’altres substàncies.
La granja marina és una activitat de producció d’aliments que no pot ubicarse davant la costa del Maestrat. Cap població costanera del Maestrat compleix la directiva europea d’aigües residuals, 91/271/CE, i cap compleix el RD 11/1995 d’aigües residuals pel qual totes les poblacions costaneres del Maestrat havien de disposar de depuradora en funcionament abans de l’1 de gener de 2001. La falta de depuradores fa que totes les aigües residuals dels municipis vagin a parar al mar sense la depuració prèvia que exigeix la legislació vigent. L’alta capacitat depuradora i dispersadora pel mar dels contaminants, no es ilimitada. Aquest estiu els resultats de les analítiques de les aigües de bany que efectua la Conselleria de Territori ha donat resultats preocupants. Declarant no apta la platja Sud de Peníscola una setmana del mes de juliol. En relació a la platja de la Caracola que s’ubica davant la futura piscifactoria, els resultats no han estat els desitjables. Resultant una setmana d’aquest estiu que s’han multiplicat varies vegades els nivells màxims recomanables, sense arribar al límit per arribar a declarar-la no apta, ens remetem als resultats obtinguts, els quals demostren fenòmens de contaminació per coliformes i d’altres agents. Per tant no podem permetre instal•lar aquesta activitat prop de la costa de Peníscola, ja que els corrents marins van en direcció de nord cap al sud, és a dir els contaminants que generi aquesta activitat aniran cap a Peniscola.
A més la piscifactoria, com a granja productora d’aliment destinada a consum humà no pot instal•lar-se davant la nostra costa, ja que no està assegurat que el corrent arrossegui el flux d’aigües residuals urbanes sense la depuració que s’exigeix legalment i que emeten periodicament els emissaris submarins de Vinaròs, Benicarló, Peníscola i Alcossebre.
Els peixos naden lliurement pel mar i poden evitar el flux de contaminants, però el peix, daurades, llobarros o el que pensen criar a la piscifactoria no podran fugir del flux contaminant, quedant sotmesos als efectes imprevisibles de la contaminació sobre la qualitat higiènica i sanitària del peix que es produeix a la piscifactoria que es pretén instal•lar davant la nostra costa.
Aquesta instal•lació s’ha d’instal•lar a les costes que disposen de depuradores i compleixin la directiva europea d’aigües residuals. No podem permetre sobrecarregar amb més contaminants procedents d’aquesta piscifactoria dels que diàriament estem tirant al mar. L’economia de tota la comarca es podria resentir.
A més la instal•lació de la piscifactoria requereix la instal•lació de boies iluminades de nit que afectaran al paisatge. Des de gran distància es podrà veure aquesta piscifactoria, en especial des de dalt de les Atalaies. També afectarà a la navegabilitat del mar.
Creiem que aquesta activitat de granja marina només tindrà efectes negatius a l’economia local de Peníscola i de la nostra comarca pel deteriorament de la qualitat de les aigües de bany i dels valors estètics, del paisatge i de la navegabilitat. No està previst crear cap lloc de treball a Peníscola.
Per tot això SOL•LICITA:
Que l’Ajuntament de Peníscola faci trasllat d’aquestes al•legacions a l’organisme competent, sigui la Direcció General de Pesca o la Conselleria de Territori, per tal que es pugin tenir en compte i serveixin per impedir la instal•lació de la granja marina prop de Peníscola.
Que l’Ajuntament de Peníscola aprovi una moció de rebuig a la instal•lació d’una granja marina davant la platja de la Caracola de Benicarló, molt prop de la platja nord de Peníscola pels negatius efectes que tindrà sobre la nostra economia, en especial sobre la possible pèrdua de l’atractiu turístic de la platja Nord de Peníscola i de la qualitat de les seves aigües de bany.
Peníscola a 28 de setembre de 2005.


Signat: Vicent Ferrer
Portaveu de la Plataforma«NO TAN A PROP»
A L’ALCALDE DE L’EXCEL•LENTÍSSIM AJUNTAMENT DE PENÍSCOLA

Comments:
Eso me lo hacían a mí también, que se metían en finca tan magnífica con sus flores y sus rocas al desnudo...fotogénica atraía a los fotógrafos que yo creía que eran de revistas de decoración, y les colocaba la ramita de parra inclinada al oeste para que destellearan sus ojas al contraluz, y yo me ponía detrás con la faldita estampada mimetizando con la tierra anaranjada...y resultó que eran especuladores que juzgaban "sus" expectativas imaginando bloques de hormigón, y comome resistía, esperaron a la LRAU para asaltarme, arrancarme la ramita de parra que nunca más brilló al contraluz del sol poniente, sobre la que nunca más se posó el sol levante.
 
Poques granges marines has vist tu. A quina has vist tu que les boies per la nit tinguin tanta potència que afectin el paisatge?
Sou els típics anti-tot.
Segur que les llums del teu xalet de la costa no molesten a ningú
 
Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?