divendres, de juliol 29, 2005

UBICAR LA PLANTA DE TRACTAMENT DE RSU A LA BASSA COSTARÀ 10 MILIONS D´EUROS MÉS ALS CIUTADANS.

UBICAR LA PLANTA DE TRACTAMENT DE RSU A LA BASSA COSTARÀ 10 MILIONS D´EUROS MÉS ALS CIUTADANS.
Els projecte a ELS CLOTS ---11 de juny del 2003—era de 110.854.541 i ara costarà a la ciutadania 120.973.319 euros.
El canvi d´ emplaçament de la planta de tractament de RSU des d´ Els Clots —antiga mina d´ argila de Cervera—a la partida de La Bassa, també al terme de Cervera, però molt més apropada a altres poblacions comportarà un "sobrecost" de 10 milions d´ euros i no 720.000euros com s´ havia filtrat darrerament a la premsa. De tot això, fent un recordatori de la situació, s´ informava la passada setmana a la premsa en una roda informativa convocada conjuntament per la Plataforma Contra l´ Abocador de La Bassa i el Sindicat de Llauradors i Ramaders La Unió..
El projecte de gestió va ésser presentat, el passat juny, amb aquest important increment, al Consorci per la UTE que vol gestionar el projecte – Teconma, Azahar Envirment y Sistema Ecodeco.
La modificació pressupostària pot tindre gran part del seu origen a les modificacions degut a que al canviar de lloc s´ han de fer unes modificacions, sobretot ja que es tracta d´ una zona calcaria i que pot sofrir moltes filtracions que afectarien a un important aquïífer. Cal recordar que aquest hivern es va perforar un pou i es va trobar aigua i que de la població de Càlig a La Bassa hi ha ubicats uns vuit pous. Així que el fet de transformar o intentar fer que una zona permeable sigui impermeable és el que ha augmentat aquest pressupost. Experts i col•lectius que s´ han vist immersos amb aquests conflictes ens relataven que és impossible impermeabilitzar completament una zona que, geològicament, és permeable. Cap mesura ni cap plàstic és capaç d´ impermeabilitzar una zona permeable. Cosa que des de la mateixa Plataforma ja fa molt de temps que es segueix advertint. Entre d´ altres coses, un d´ els portaveus de la Plataforma, Joaquim Anglés deia el següent: "tenen previst portar argila de la mina de les argiles—la d´ Els Clots—per tal de ficar una capa artificial de un metre, quant en la mina hi ha de 40 a 50 metres de argila compactada al llarg dels anys de forma natural…” Només la construcció de l´ abocador – estructura com a tal--, segons ens deia Anglés “ja suposa un increment de més de 3.300.000 euros i ací hi ha que sumar les obres que seran necessàries en les carreteres d´ accés, per les que, ara, gairebé no pot passar ni un cotxe…”.
Aquest augment pressupostari ho pagaran els 49 pobles que conformen el Consorci del Pla Zonal 1 i que enviaran les deixalles d´ uns 160.000 habitants, tot i que a l´ estiu la població es veu molt més augmentada podent aplegar a sobrepassar els 200.000 habitants.
L´ impost de deixalles passarà de ser de 63’43 euros, a 64´94 euros, tot això amb l´ IVA apart.
La sessió informativa , al davant d nombrosos medis de comunicació, l´ obria Joan Brusca , secretari general del sindicat LA UNIÓ, que va demanar que el mateix consens al que han aplegat recentment el PP i el PSPV-PSOE—en matèria de gestió de RSU-- es tracte de portar a terme quan hi ha casos, com és aquest, en que hi ha , a més d´ un important rebuig social, un perill per a la salut pública i un perill per a la mateixa agricultura.. Tot i això és va mostrar molt preocupat al voltant de com gestionar les deixalles. Destacà que l´ emplaçament de La Bassa no és idoni perquè es tracta de terrenys agrícoles i perquè acabarà afectant a l´ aqüífer: “… no estem en contra perquè sí, tenim els postres raonaments i fonaments, és necessari qualsevol projecte que doni una solució millor al problema dels fems , però tinc que dir que es tenen que complir un mínim de paràmetres que ni perjudiquen a l´ agricultura ni a la societat. Nosaltres, com a organització, i com a membres de la pròpia Plataforma demanem als dos grans partits que es paralitza l projecte i demanem un verdader estudi imparcial e independent per a trobar finalment quina seria la millor ubicació per aqueix abocador…”.
La Plataforma, en veu d´ Albert Querol, va insistir en que no estan en contra de la planta de tractament de RSU, però sí de la seua actual ubicació.
UN XIC DE MEMÒRIA HISTÒRICA SOBRE LA PLANTA DE TRACTAMENTDE RSU.
4 d´ Octubre del 2001.- La Conselleria de Medi Ambient va aprovar el Pla Zonal en el qual, tenint en comte l´ aptitud biològica, la protecció medi ambiental, la distància del centre de gravetat, l´ accessibilitat i l´ impacte visual.. el pla Zonal estudia i es determinen, per ordre de prioritat, set zones per a la ubicació, llocs d´ ubicació: 1ª, és la d´ Els Clots, antiga Mina d´ Argilla de Cervera , Mas de Massip , Mas de Moreno i La Cabaneta a Les Coves de Vinromà., Malentiu a Alcalà de Xivert, Els Garroferets de Vilanova d´Alcolea i, per últim, proposaven La Parreta de Morella. En aquell informa, en cap lloc apareixia LA BASSA.

El 11 de juny del 2003.- El Consorci adjudica la concessió del la gestió de RSU de la Zona 1 a la UTE formada per Teconma, Azahar Enviroment, Sistema Ecodeco a la zona d´ Els Clots de Cervera, mina d´ argila.

1 de Desembre del 2003.- L´ Ajuntament de Cervera no autoritza la instal•lació a l´ àrea d´ Els Clots.

23-3-2004.- El Consorci aprova la localització i l´ emplaçament de l´ abocador de RSU a La Bassa, polígon 51. Lloc calcari, karstificat , ple d´ avencs i sense argila. Aquests fets són els que qualifiquen a qualsevol zona com a no apta per a ubicar una planta de tractament de RSU, reflexat això al Diari oficial de la Generalitat

28-1-2005.- Surt a Informació Pública la sol•licitud d´ autoritzaió ambiental íntegra d´ un complex de valorització i eliminació de RSU a Cervera.

És aquí quan la Plataforma presenta un seguit d´ al-legacions, unes 3000.

31-1-2005.- La Plataforma vol demostrar que hi ha aigua a la zona i això els mou a fer un pou. Es desplaça la zona l´ alguacil de Cervera, la Policia Territorial Valenciana i el SEPRONA amb la intenció d´ aturar les obres del pou.

4-2-2005.- Es roba aigua i es presenta un tècnic de medi ambient , requerit pel comissari d´ aigües de València, que , segons comenta, demana permís fent constar la presència d´ aigua i aixecant acta. Es troba aigua a 150, 160 i 168 metres.
Per a la Plataforma això ratifica l´ informe d´ Ignacio Morell—UJI—que recopila en un informe, al setembre del 2001, que l´ aigua d´ aquest aqüífer formaria part d´ un sistema de recerca d´ aigües subterrànies que alimenten a les poblacions costaneres de Benicarló, Peníscola i la Marjal, Serra d´ Irta , Santa Magdalena, Alcossebre, El Prat d´ Orpesa –Cabanes.

20 de juny del 2005.- S´ aprova, definitivament, l´ adaptació del projecte i l´ increment del pressupost arran del canvi d´ ubicació de la Mina d´ Argila de Cervera a la partida de LA BASSA
Al Juny del 2005, el Sr. Jorge Lamparero, director de Qualitat Ambiental, diu que sortirà l´ informe favorable per a l´ Octubre i que a finals d´ any i a principis del següent començarien les obres , tot i que encara no s´ han contestat cap ni una de les esmentades al•legacions.

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?