diumenge, de juliol 31, 2005

NOVETATS INFORMATIVES ENTORN A LA PLANTA DE TRACTAMENT DE RSU.

NOVETATS INFORMATIVES ENTORN A LA PLANTA DE TRACTAMENT DE RSU.
La Planta de Tractament de RSU de Cervera ha sigut motiu, aquesta setmana, de noticia ; per una part l´ alcalde, Manuel Anglés, i les regidores Ernestina Borràs—PSPV-PSOE-- i Ana Querol—PP- van viatjar a Itàlia, en concret a una planta gestionada amb el mateix mètode que volen ficar en marxa a LA BASSA per la UTE.
De tornada a Càlig, l´ alcalde , Manuel Anglès, declarava que havia tingut ocasió de parlar amb algun representat de la UTE, en concret amb algú de Sistema Ecodeco —empresa d´ Itàlia—i amb Teconma, no així amb el representat d´ Azahar Enviroment que no es va manifestar, per lo que no podia dir res d´ ells . Anglés , amb els que va conversar , va comunicar que li van comentar que no tindrien cap problema en ubicar la planta de tractament de RSU ,desplaçant-la uns quilòmetres de l´ actual lloc, ja que allò que menys volien era un enfrontament amb la ciutadania o crear un important rebuig i descontent social a la zona. Tot i que des de la Plataforma pensen que no és qüestió de canviar-lo uns quilòmetres sinó de ficar-ho a una zona geològicament idònia. Per a canviar d´ ubicació o per a desplaçar la Planta de Tractament de RSU ,la Conselleria de Territori i Habitatge de la Generalitat Valenciana,--la que representa d´ alguna manera també les tasques de Medi Ambient— hauria de donar el seu vist i plau a i també seria necessari que l´ Ajuntament de Cervera, acceptés el canvi d´ ubicació i s´ avingués a consensuar i cercar un altre lloc dins del seu ampli terme municipal, ja que, al parèixer, d´ allò que no es volen despendre és d´ ésser el terme municipal que, el més lluny possible de la seua població, tingui una planta de tractament de RSU amb tot el que això comporta . Recordem que el poble que ubiqui dins del seu terme municipal l´ abocador rebrà un important ajut, de forma anual, econòmic. Tot això, amb les evidències que es defensen des de Càlig de que geològicament els terrenys no reuneixen les condicions aptes i de que es tracta d´ un sòl permeable en un lloc habitat subterràniament, per una zona de recàrrega, l´ aqüífer Javalambre – Maestrat
Per últim, i en això ja s´ està treballant des de fa un bon temps, tant per la Plataforma com per l´ Ajuntament—mitjançant el seu advocat--, és la tramitació d´ una queixa que aquesta setmana entrarà a Europa mitjançant els tràmits pertinents. , per a que la CEE sàpiga el que ací és vol fer . Però a Brusel-les el tema ja es comença a saber , tant és així que s´ han fet preguntes, tant directes a integrants de la mateixa Plataforma , amb visites com la de David Hammertein - ELS VERDS--; les preguntes al Parlament ,per part de Willy Meyer —representant d´ EU-- i les converses amb Ignasi Guardans --que és representat al Parlament Europeu de CIU i BLOC--a més d´ altres gestions que, darrerament, s´ estan treballant, com es mencionava abans, i que interpel•laran a les diferents Comissions Europees que tenen molt a dir i a mullar-se amb el tema.
Un altre fet és l´ Assemblea Ciutadana que ha tornat a convocar, aquesta passada setmana, la Plataforma Contra l´ Abocador de LA BASSA en la qual van informar a un nombrós nombre de calijons, entre d´ altres coses, del sobrecost de 10 milions d ´ euros que suposa el traspàs d´ un lloc d´ ubicació a un altre . Es va informar, també de les deficiències que té aquesta zona de La Bassa, geològicament parlant, per tal d´ ubicar una planta de tractament de RSU i del tema del transport de deixalles en la que Càlig serà la població més afectada amb el pas, sobretot per una determinada rotonda i des d ´ allí fins a La Bassa, de totes les tones de deixalles que emetran els 49 pobles.
Només per “condicionar” un terreny que és permeable s´ hauran de transportar 200.000m3 d´ argila i graves, el que significa que hauran d´ entrar i sortir uns 20.000 camions en uns 4 mesos, per un trajecte viari estret i que, a més és un camí veïnal , on s´ han de passar dos pont ben estrets
La Plataforma també va informar a la ciutadania de les darreres mesures i diligències que ha anat prenent la Plataforma, com ara és la petició d´ una entrevista amb l´ actual president del Consorci , l´ alcalde de les Coves de Vinromà Miquel Zaragozà o la iniciativa, des de la Plataforma, a la que van invitar a l´ Ajuntament per tal de donar una passejada, pel mateix trajecte per on hauran de circular les deixalles--- des d´ els diferents llocs de sortida—fins aplegar a LA BASSA als components del Consorci.
En aquest punt va sorgir, en conversa , el pacte que signaven recentment el PP—amb el President de la Generalitat Francesc Camps—i el principal cap de l´ oposició –Joan Ignasi Pla— d´ ells recordaren les paraules de Joan Brusca que els demanava , la setmana passada, que tracten també de ficar-se d´ acord quan hi ha un rebuig de la població, un perill per a la població i la seua salut, per a la salut ambiental i per a l´ agricultura , entre d´ altres afectacions. Sorgia , en aquest punt, també, el tema de la incineració dels fems el que comportaria un major perill, amb el resultat de la generació de dioxines i de gas metà. Tot i que això evidentment seria un negoci, energètic, per a uns pocs. Recordem que la part italiana integrant d´ aquesta UTE ja hi viu ,en part ,d´ aquest fenomen.
Val a dir que es van comentar i contestar les diverses manifestacions que han fet els polítics que han estat i estant al capdavant d´ aquest important problema: Carolina Salvador—ex alcaldessa de Cervera--, Jorge Lamparero –Director de Qualitat Ambiental--, Jaime Mundo—ex alcalde de Benicarló i ex – president del Consorci— Vicent Aparici—vice-president de la Diputació i delegat de l´ àrea de Medi Ambient—i l´ alcalde de Cervera Antoni Lluch—actual alcalde de Cervera—i Adolf Sanmartín—secretari general del PSPV-PSOE Comarcal--.
Sobre l´ informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer , els membres de la Plataforma, van explicar que aquest esmentat informe no el va fer el Col•legi Oficial de Geòlegs, sinó un geòleg , en Luís Carlos Blasco i van manifestar que n´ estaven segurs que no hi havia vingut ningú de Madrid a fer cap informe, això es desprèn de les conclusions del mateix informe—a les que la Plataforma si que ha tingut accés--. A més van deixar ben evident el seu malestar perquè tot i que s´ els ha demanat l´ informe a la CHX varies vegades, incloent el propi secretari general de La Unió de Llauradors i Ramaders, en Joan Brusca, aquest informe encara no l´ han pogut estudiar els membres de la Plataforma perquè encara no s´ els ha facilitat.
A l´ assemblea van assistir l´ alcalde de la Vila, els principals regidors del PP , els principals membres de l´ executiva socialista de Càlig que el dia abans havia presentat la seua dimissió en ple i membres del PSPV de Peníscola com Agustí Albiol i Jordi Sanmartín —germà del secretari general del PSPV comarcal Adolf Sanmartín -- i que molts apunten com un dels principals promotors de que l´ abocador es fa a LA BASSA --.
Alguns dels assistents van fer preguntes tant als membres de la Plataforma com, sobretot, van intercanviar postures amb l´ alcalde Manuel Anglés que va tractar una i una altra vegada de dir que ells, des de l´ òrgan de govern, havien tractat de fer, en tot moment, tot el possible per a canviar l´ ubicació de la Planta de Tractament de RSU.
Joaquim Anglés, un dels portaveus d la Plataforma que va parlar ,juntament amb Albert Querol, va ésser molt contundent a la fi de les seues explicacions: “L´ alcalde, té la força que li pot donar tot el poble, si els escolta, sap que té al ciutadà al darrere i que aquest que diu no!. Teniu que saber que hem d´ estar preparats per a oferir resistència passiva i activa perquè ells demostren estar disposats a ficar-ho a LA BASSA, i cal estar concienciats que nosaltres estem disposats a seguir lluitant i que si li demanem ajut a l´ alcalde, ell té que saber que tots estarem amb ell.”.

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?