dimarts, de juliol 26, 2005

Manifest de Compromís pel Territori

Mai en la història de la nostra comunitat havíem presenciat una transformació del territori com la que s'està donant hui en dia. La constant construcció d'urbanitzacions en el litoral i també en zones de muntanya, les ampliacions de ports de qualsevol tipus, la falta de dotacions públiques en barris en benefici de construccions privades, la instalació indiscriminada de parcs eòlics, les polèmiques ubicacions d'abocadors, els camps de golf en este país assedegat, ... Durant el últim any, la quantitat d'agressions urbanístiques s'ha multiplicat exponencialment.

Enfront d'esta realitat, un grup de col·lectius que venim oposant-nos a agressions concretes hem decidit –a més de continuar la nostra lluita particular- unir les forces i iniciar una gran campanya contra la Política Territorial que seguixen les nostres autoritats. Dur a terme accions que ens permeten:


Aconseguir una Moratòria Urbanística Immediata. Cal paralitzar tots els PAIS que estan en marxa.

Redactar una nova normativa d'ordenació del territori comptant amb la ciutadania, amb l'objectiu de frenar l'especulació i protegir el medi natural i social.

Llançar un gran debat en què puguen participar l'Administració en totes les seues formes, institucciones públiques i privades, universitat, empresaris, però també la societat civil organitzada en col·lectius i plataformes, AA de VV, etc.


Compromís pel territori és una iniciativa oberta a tots els col·lectius, plataformes o associacions al llarg i ample del País que se senten identificades amb estes reivindicacions i afectades per les agressions urbanístiques.

La campanya s’allargarà el temps necessari per a aconseguir els objectius marcats i una autèntica xarxa de suport, solidaritat, intercanvi d'experiències dels grups que estan en l'actualitat oposant-se a la barbàrie urbanística que patim.

En l'actualitat, Comprom's pel Territori esta format pels col·lectius més amunt indicats, encara que se s'estima que se sumaran molts més a mesura que es vaja donant a conéixer el projecte.


MANIFEST DE “COMPROMÍS PEL TERRITORI”

NOSALTRES, CIUTADANS I CIUTADANES, en el nostre propi nom, així com els col·lectius, organitzacions i entitats cíviques que s’adhereixen,

CONSCIENTS DE LA GREU SITUACIÓ DEL TERRITORI VALENCIÀ: constants agressions al medi ambient, especulació de la terra i de l’aigua, destrucció del paisatge, de la natura i del patrimoni cultural. Això com a conseqüència d’una economia basada en la construcció i en la producció de l’oci, en detriment de sectors com ara la indústria i l’agricultura, i tot amb l’exclusiva finalitat del benefici particular immediat, sense cap benefici social, i en manifesta hostilitat cap a l’opinió ciutadana.

ENS COMPROMETEM, DE FORMA CORRESPONSABLE, a la defensa del territori i dels seus recursos contra aquestes agressions, en demanda de mesures que, en un marc de polítiques socials avançades, subordinen l’economia a les necessitats reals de la població, deixant de potenciar turisme i construcció com activitats primordials, racionalitzant la indústria i endreçant el treball del camp. El nostre compromís s’estén a la demanda de vies efectives de participació ciutadana en tots els àmbits de l’Administració, i més concretament en els processos que afecten projectes urbanístics, infrastructures, actuacions sobre el medi i ordenació del territori.

CONSEQÜENTMENT, EXIGIM a les Administracions locals, autonòmiques, estatals i europees, en els àmbits que els corresponga:

La no aprovació, la suspensió o la paralització de projectes, urbanístics o no, que no acrediten o no hagen acreditat la suficient transparència informativa, així com els requisits d’acord previ amb els ciutadans afectats i d’àmplia acceptació social, tant en els objectius concrets del projecte com en el seu impacte ambiental i cultural.

Una nova normativa legal, elaborada amb la participació ciutadana, que tinga com a objectius clars frenar l’especulació i primar la protecció del medi, del paisatge i del patrimoni cultural sobre els objectius concrets dels projectes, i que, a més, procure vies efectives de participació ciutadana. Fins l’aprovació d’eixa normativa ha de quedar en suspens la tramitació o l’execució de qualsevol projecte que afecte de forma important el territori.

L’obertura d’un ampli debat social amb l’objectiu de delimitar les línies mestres d’un model territorial, social, econòmic i energètic que responga a les necessitats reals de la població, racionalitze els sectors productius, limite l’activitat urbanística, impedesca l’especulació, protegesca i respecte de forma efectiva el medi natural i el patrimoni cultural, i fomente l’ús racional dels recursos naturals i energètics.

PER UNA NOVA CULTURA DEL TERRITORI

ATUREM LA DESTRUCCIÓ PER A PENSAR EL PAÍS QUE VOLEM

PEL NOSTRE FUTUR, DEFENSEM EL TERRITORI


Gràcies per la vostra atenció.
Compromís pel territori.

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?