divendres, de juliol 29, 2005

L'Alcalde de Càlig parla

ENTREVISTEM A MANUEL ANGLÉS SOBRE TEMES PENDENTS DE CÀLIG.
Com ve sent habitual , de tant en tant, aquesta redacció, a Càlig, es fica en contacte amb la primera autoritat del poble amb el que parla dels temes que més preocupen a la població . El PGOU que pareix ser una mena de mort que té molt de pes va ésser tractat de forma , gaire bé, prioritaria.
PGOU. Com està el tema?. Tal com està el tema del “boom” urbanístic, com pensen dissenyar aquest complex tema?. Té que ésser molt difícil perquè , d´ entrada , sabreu que mai acabareu per acontentar tota la ciutadania?.
L´ aprovació de to PGOU és un procés llarg i , com bé dius, complex. El fet que s´ haviguen revalorizat tant els terrenys farà que tothom s´ ho miri en lupa. Tenim assumit que mai serà un PGOU a gust de tots.
Es preveu, segons m´ han dit, que a partir de que entri en marxa aquest esperat PGOU. Tota venda que faci un calijó, d´ una propietat seva, tingui que aportar a les arques municipals el 10%.És això cert? .Ens pots dir com es diu aquest impost?.
No és cert en absolut. Si això fora cert tots els Ajuntaments d´ Espanya tindrien solucionats els seus `problemes econòmics. Qui t´ haviga informat, amb tots els respectes, no té idea.
Un altre tema que preocupa molt en els últims temps és la de la salut de les nostres aigües, per exemple amb el tema de la depuradora.Com està el tema, en els últims anys sempre és un tema que queda pendent....com si s´ arrastrès, com si costés ficar en marxa el tema, tan complex és’. De què depèn que Càlig pugui gaudir d´ una planta depuradora que pugui depurar bé les aigües i no tingui problemes tècnics tan sovint?.
La millora de la depuradora ja està en marxa. Fins ara, han fet els moviments de terra per a la decantació de fangs, tenen fins al Novembre per acabar-la.
El rumor és que si hi ha millores, la planta depuradora, es ficarà al mateix lloc on està, però ja no és aquest “il•legal” al trobar-se a menys de 2000 metres del casc urbà?. Si és fa seran conscients d´ això?. S´ han d´ intentar trobar altres altres ubicacions, suposo, que no serà gens fàcil per la complexitat i les condicions que s´ han de reunir, no és així?.
Si és una millora no és una nova depuradora...si se tingués que posar a 2000 metres del casc urbà tindriem que anar al terme de Benicarló.
Què pot passar si algú del poble o algun dels veïns que viuen més prop diuen que no estan d´ acord o es mostren contrariats amb aquesta ubicació, tot i que es pensa millorar amb el tractament de depuració de les nostres aigües?.
No contemplem aquest cas, suposo que ja ha passat el temps d´ al•legacions , seria molt difícil canviar-la.
A qui no li preocupa que des de fa un any llarg que està plovent menys. Tant és així que ,el tema de la sequera, està sent d´ actualitat perquè portem molt de temps sense les esperades aigües. Pensa vostè que podem tindre problemes al poble de Càlig?. Tenen previst alguna mena de pla per a pal•liar alguns problemes derivats de la mancança de pluges?.
Càlig, per al consum humà mai ha tingut problemes....penso que enguany també serà així....
Sabem de cert, que alguns dels pus de reg. del terme, hi ha preocupants alts índex en les concentracions de nitrats i nitrits....és , vostè, sabedor d´ això?. Davant d´ aquest problema, què es podria fer?. Es pensa informar davant d´ un problema que podria afectar la salut dels nostres conreus i en conseqüència, més o menys directa, la salut dels ciutadans de Càlig?.
No m´ han comunicat res dels nitrits...si és així, no farà més que confirmar els problemes que ja s´ han manifestat en alguns pous costaners. Si es donés el cas, s´ actuaria en conseqüència.
El sector de l´ agricultura a més de veure ´s afectat per un mercat que minva i que no transmet seguretat aquest any, com a qualsevol lloc de la província, s´ ha vist afectat per nombrosos robatoris que, almenys ací, han afectat i molt, fins i tot, als fruits secs . Aquesta és la pregunta que li adreçàvem a l´ alcalde i la seua resposta Aquest any s´ han produït robatoris en casetes de camp, en conreus i assalts en alguns establiments de la població. Hi ha cert neguit: creu que és per a preocupar-se ?.
Sempre que hi ha fets d´ aquesta característica és preocupant. El veí vol viure tranquil, sense alteracions brusques....no és bonic, ni bo, el que ha passat, però amb els robatoris de garrofes, hi ha que dir que és molt difícil controlar tot el terme.
Obres durant l´ últim any i mig. Destaca les que s´ han fet i l´ inversió?.
Crec que les més cridaneres han sigut les de La Raval i les dels carrers del casc antic. També les del Socors són per a sentir-se orgullós o acabar l´ Avinguda Blas O´sanz a un costat i l´ altre . Millores en les escoles en 18000 euros, canvi d´ il•luminació d´ una part del poble, la remodelació de la Plaça del País Valencià.
Obres previstes en un futur més o menys pròxim. Destaqueu, per favor, les inversions.
Les més importants seran la remodelació del polisportiu en 100000 euros, després de 23 anys, es necessitava una reforma. El accés per la carretera de Vinaròs, “la costa de ciment” amb 85000 euros ( financiat pel PRODER), el camí de les Solanes(POYS), la tercera fase del Restaurant del Socors(POL de 2005) i sobretot, també financiat pel PRODER al 60%,. Una nova fase de la Torre( encara que tardaran una mica més perquè estan redactant el projecte). Teníem un compromís del Director General de Patrimoni, de pagar-nos el projecte, però tot ha sigut mentida...Però no solament d´ obres es pot valorar l treball d´ un equip de govern : hi ha actuacions com les que hem fet al Consultori Mèdic pintant o instal•lant aire condicionat...el mateix a les escoles o allò més important per a mi el fet d´ abonar al 100% la vacuna PREVENAR als menors d dos anys, vacuna que no està inclosa en els calendaris de vacunes del SVS....això és d´ impacte social, pensa que aquesta vacuna val més de 100 euros i s´ han de posar-ne quatre. Crec que ha sigut una actuació extraordinària, sobretot per a les classes més humils.
L´ assignatura pendent que encara es resisteix al seu equip de govern.
Podria ser la rehabilitació de la Torre, però crec que estem en un on camí....
Un fita important assolida en aquesta legislatura.
Pareixeria una ximpleria, però el fet d´ haver superat els 2.000 habitants...
Vostè va demanar una trobada amb la Plataforma SALVEM EL LITORAL--- col•lectiu cívic que pretén frenar el desenvolupament d´ un futur camp eòlic enfront a la costa de Vinaròs--. Per què va demanar trobar-se?. Quines conclusions va traure de la reunió?.
No vaig ser jo, sinó ells els que van voler parlar amb mi, si bé això no té importància...si és tal com meu van explicar, cosa que crec, és una barbaritat. Tot i això, com ells, estic a favor de l´ energia eòlica. El pròxim Ple presentarem una moció de recolzament a la Plataforma.
Però des de fa més d´ un any allò que preocupa més al poble de Càlig és el tema de l´ abocador .Com està el tema de la planta de tractament de RSU?.
Estem a l ´ espera de l´ estudi d ´ impacte ambiental...m´ han dit que sortirà en Agost o Setembre, veurem aleshores que podem fer. Es sent, vostè, “presionat” pel tema?.
No estic, n absolut, presionat, on anem i on ens reunim dic el que crec que tinc que dir.

A mi, m´ ha donat la impressió, tornant al tema abocador, que l´ equip de govern li han mancat reflexes, que han estat lents a l´ hora d´ afrontar aquest problema, no sé com agafats amb excés de confiança o veure ´s amb impotència?.
Jo crec , i h torno a dir, que el moviment va començar des de l´ Ajuntament quan vam veure el que podia ser. Després la Plataforma ha tingut un paper primordial, però, per exemple, la manifestació va ser organitzada des de l´ Ajuntament i estaràs d´ acord que l´ èxit va ésser total. En quant a l´ impotència, tinc que dir que sí perquè hem tocat tots els botons que pensàvem o que ens dien que havia que tocar i veig que s´ avança poc...En quant a la gent del poble, que ens demanen explicacions , és normal. L´ Ajuntament és l´ administració més propera que té i és al primer lloc que acudeix .Però mira, aquesta setmana hem estat parlant amb el cap de qualitat ambiental del Ministeri de Medi Ambient i ens ha dit que l´ únic que poden fer, des del Ministeri, són recomanacions, però totes les competències en Medi Ambient estan transferides a la Generalitat. Coses com aquestes i les declaracions dels responsables de Medi Ambient: Lamparero, Aparici,, Mundo....fan que, cada vegada els dubtes siguin més grans.
N´ ha parlat de socialista a socialista amb el “company de partit” n´ Adolf Sanmartín?.
He parlat moltes vegades i ell ho é clar: “ el que diguin els tècnics”. Penso que juga amb avantatge, per a mi que ja sap el que diran
Creu que en Sanmartín s´ ha ficat a la seva pell?.
No fa falta que es fiqui en la meva pell. Jo tic la consciència ben trenqui-la. Estem fent tot el que podem...molts no saben o no vol saber qui governa a la Diputació i a la Generalitat. Els que tenen el verdader poder de decisió no és ni Manuel Anglés ni Adolf Sanmartín. I si se trau de LA BASSA, malgrat el gran treball de la Plataforma serà més per qüestions urbanístiques que medioambientals. Aqueixa és la meva opinió.
Vostè, com ha vist l´ actuació de PP davant d tot això?.
El PP de Càlig ens ha recolzat...de portes cap a dins no sé el que pensen.
Pensa que els pot passar un rebut electoral , en les properes eleccions, el poble?.
Això no se sap mai, però si no ens donaren la confiança per l´ abocador ho consideraria injust, perquè res podem decidir des de Càlig.
Faixa una valoració sobre l´ estat del poble just a meitat, si fa o no fa, d´ aquesta legislatura?
L´ evolució del poble és molt gran mai s´ havien donat les condicions que ara es donen per a créixer. Des de l´ Ajuntament també hem d´ adaptar-nos a les necessitats que , cada dia, més es creen.
Per cert, parlant d´ eleccions, els rumors diuen que pot ser, de cara a les eleccions properes, les del 2007, es presenta una altra candidatura d´ esquerra. Què en pensa?.
Puix benvinguda, però això d´ esquerra es demostra amb les actuacions , no amb els titulars


Sussanna Anglès

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?