dissabte, de juliol 30, 2005

ELS DUBTES QUE RODETGEN ALS INFORMES UJI versus ABOCADOR “LA BASSSA”

Sussanna Anglés i Querol.

ELS DUBTES QUE RODETGEN ALS INFORMES UJI versus ABOCADOR “LA BASSSA”.
El plànol que acompanya aquestes reflexions, és el lloc part de la partida de LA BASSA , terme municipal de Cervera del Maestrat, però que és propietat, tota íntegra ,de calijons. Alguns dels quals ja estan pensant en pressionar a les autoritats pertinents per a demanar que aquests terrenys, ja que són tots propietat de calijons, passen a formar part del terme municipal de Càlig. Perqué, entre d´altres coses ,argumenten que des de Cervera ,sempre ,se les han vist i desitjat per a que arreglen els trams de camí que, sent terme municipal d´ells, han estat sempre un “pedregal” ,a més sense arreglar, i si s´els han vulgut arreglar els ha tocat arromangar-se als calijons i això que les Contribucions, com és lògic, es paguen a Cervera.
Però per a dubtes aquests que es desprenen arran informes ,per exemple el de a UJI : a la Universitat Jaume I li encomanen un estudi, sota el conveni Universitat Empresa. Qui li encomana? .La UTE ,mitjançant Teconma? Que és qui paga i que, sense dir-ho públicament, volen sentir un determinat dictàment ?, el Consorci?, hi ha hagut acords, sota mà, per part d´alguns polítics i/ o compensacions—ara, em refereixo a compensacions polítiques--?.
El que està més que clar, és que a l´hora de justificar la ubicació a aquest lloc que no surt ni a l´ informe previ d´ estudi de llocs: on n´hi ha , fins i tot set llocs considerats , però no s´anomena en cap moment LA BASSA,. Qui és la persona: tècnic o polític que fica aquest nom damunt la taula?. Per què calla?. Si sigués per a construir un Hospital , un pavelló d´ esports, un parc de bombers forestals o un Institut....mancarien medalles i , aleshores, tots: tècnics, estudiosos i polítics serien els primers en atribuir-se els mèrits. Ara, sota aquest silenci, permeteu-me que vos diga, que , a qui sigui el responsable ,li tremola la mà des de la covardia i la inseguretat que pot portar-li el futur de la salut integral de tota una important zona.
Però sota l´ aval d´aquest estudi, també apuntalen les seues opinions, altres personatges influents en la opinió pública: comentaristes que, segurament mai han anat amb un tècnic a visitar el lloc ni han contrastat la informació que s´els ha facilitat o que s´els ha ofert.
L´ Estudi UJI es va fer a uns 800 metres de la delimitació del lloc on es pensa ubicar l´abocador--- el lloc indicat dins el plànol – i si mireu la foto dels excursionistes, passant pel davant d´aquesta “singlera” --- formació rocosa--, està feta als terrenys on la UJI va fer l´ estudi—foto propietat Fotoclub La Torre de Càlig--. Per això ,és precís, també, que mireu el plànol. La zona, delimitada en color roig ,és la que ocuparà l´ abocador o la planta de tractament de RSU; la delimitada en blau és la que inclou la zona on es pensen puguen haver-hi possibles ampliacions. Voleu dir que ,amb els macro-projectes urbanístics que hi ha en la ment del que podríem reconèixer “gran capital”—sovint especulatiu, cadascú té una vocació--- no hi hauran més deixalles i, per tant, més problemes per a la capacitat de la futura planta?, així es tindria fer més gran, no?, per això ja comencen per dir-ho i planificar-ho. Aguantaran els terrenys?
Tornem al plànol i a explicar-vos allò que està senyalat:
En primer lloc, senyalar ,que es tracta d´un paisatge “càrstic” on apareixen formacions com “dolines” i singles, formacions geològiques que no s´ ubicarien en un paisatge argilós. Una altra formació geològica que està present als paisatges càrstics és el “lapiaz”, que és una roca molt dissolta amb “grestes” impressionants, com a ganivets, .
La UJI ,no fa les analítiques dels punts assenyalats, signa l´ estudi, però les analítiques dels minerals i demés , els fa una altra empresa :GEOLAB a la que , per cert, encara no s´ha tingut, des de la Plataforma, un accés facilitat, només s´ha pogut fer-se amb allò que reflexa la UJI, que no els fica complets.
Hi ha seriosos dubtes sobre les analítiques del punt 4. Havent pogut trobar 2 metres de terra. Més endavant s´ explica amb més claretat.
És un estudi, segons argumentacions de la Plataforma, fet amb poquíssim rigor científic , ja que es va fer l´ assaig de permeabilitat al novembre del 2003, quan el terreny estava empapat per les aigües de les pluges de la tardor. Una anècdota: les rodes de la màquina, que feia els sondeig, es van afonar fins la roca.
Seriosos dubtes, també, sobre el sondeig que indica el punt 3 , perqué en una zona càrstica es dubtós que es tingui un coeficient de permeabilitat: K= 10 –elevat a menys 11—metres de penetració en la terra per segon. Això indica poquíssima capacitat de permeabilitat en la terra , però en la zona de l´ argila--- zona Clots--, primer enclavament en el Pla Zonal nª1—hi havia un estudi, demanat per TECONMA, on els resultats són de K= 2´67 per 10--- elevat a menys 8--- metres de penetració a la terra per segon.
Conclusió: la zona de LA BASSA és unes 500 vegades menys permeable que a la mina d´ argila--- Zona Clots , primer enclavament del Pla Zonal nª1---.

RESULTATS QUE ES REFLEXEN A L´INFORME UJI QUE VA FER GEOLAB—20-11-2003-.
Punt 1 o ,allò que és mateix sondeig 1:
Terra fins a 1 metre 20 centímetres . De 1 metre 20 cm a 10 metres, zona calcàreca amb 3 nivells fracturats i “grietes” de dissolució.

Punt 2 o , allò que és el mateix, sondeig 2:
!/2 metres de terra. De mig metre a 10 metres: roca calcàrea amb tres nivells fracturats amb “grietes” de dissolució.

Punt 3 o allò que és el mateix, sondeig 3:
40 centímetres de terra de 0´4 a 10 metres de roca calcàrea amb 3 nivells fracturats amb “grietes” de dissolució.

Punt 4 o, el que és el mateix, sondeig 4:
Fins dos metes de terra i de dos metres a 9 metres, roca calcàrea amb dos nivells fracturats—un d´ells d´un metre i 50 centímetres de “grietes” de dissolució.

El terme o el mot de terra, es refereix a cobertura vegetal.
Què hi ha a la cobertura vegetal del sondeig 2 i 4 on fan, a més, l´ analítica granulomètrica?
Al sondeig 4, la mostra estudiada que s´ extrau ; entre un metre i 20 centímetres i 1 metre i 50 centímetres, hi ha :
32´5% de graves i arenes-, fins a 0´082 mm de diàmetre.
67´5% d´ argiles igual o inferior a 0´82mm. Ells ho consideren, ja, argila, però es considera argila a partir de 0´001 mm de diàmetre.
Al sondeig 2, mostra que s´ extrau, entre 1 mtre´35 centímetres i 1 metre i 45 centímetres de profunditat, hi ha:
85´2%.- graves i arenes.
14´8% .- igual o inferior a 0´82 mm de diàmetre.

A partir d´aquests resultats, consideren, (des de la Plataforma encara es pregunten : qui?), que tot els fons de LA BASSA són d´ argila i, per tant, poc permeables.

A més , en aquesta zona hi ha avencs, per exemple—si mireu el plànol--- entre el sondeig 2 i 4 hi ha dos avencs que es poden veure.

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?